BMI یا شاخص توده بدنی چیست؟ 2 کاربرد آن چیست؟

یکی از آیتم‌هایی که برای بررسی میزان اضافه وزن و تیپ چاقی مورد استفاده قرار می‌گیرد، BMI یا شاخص توده بدنی است. معمولا بلافاصله پس از مراجعه به پزشک متخصص تغذیه، متخصص زیبایی اندام و پزشکان گوارشی که جراحی‌های معده را انجام می‌دهند، عدد BMI یا شاخص توده بدنی سوال می‌شود. این شاخص تعیین کننده نوع چاقی و میزان اضافه وزن شما است. BMI در هر فرد عدد و رقم متفاوتی را نشان می‌دهد که وابسته به سن و سال، قد و وزن است. برای اطلاع از اهمیت BMI و کاربردهای آن می‌توانید تا پایان همراه ما باشید.

در ادامه به جزییاتی در خصوص فرمول محاسبه توده چربی بدن و کاربردهای BMI می‌پردازیم.

شاخص توده بدنی BMI
شاخص توده بدنی BMI

شاخص توده بدنی یا BMI چیست؟

دانستن چیستی هر موضوع به شما کمک می‌کند تا در مورد آن درک صحیحی داشته باشید و دیدگاه مشخصی در ذهن‌تان خلق کنید. بی ام آی که لاتین آن BMI مخفف Body Mass Index  است، به عنوان شاخص توده بدنی شناخته می‌شود. فرمول محاسبه شاخص توده بدنی بسیار روشن و یکسان است. شما در هر جای این کره خاکی می‌توانید با یک محاسبه ساده تشخیص دهید که اضافه وزن‌تان چقدر است و چه میزان کاهش وزن احتیاج دارید.

هرچند این عدد معمولا شاخص یک وزن مناسب برای زندگی سالم است و همیشه وزن تناسب اندام کم‌تر از این عدد خواهد بود. درک شاخص توده بدنی به شما کمک می‌کند تا محاسبه نسبی از شرایط اضافه وزن یا کاهش وزن داشته باشید. پس حتما ادامه محتوا در خصوص شاخص توده بدنی را مطالعه کنید.

محاسبه شاخص توده بدنی BMI
محاسبه شاخص توده بدنی BMI

فرمول محاسبه شاخص توده بدنی

بسیاری از افراد علاقه‌مند هستند تا نسبت به محاسبه شاخص توده بدنی اقدام کنند. فرمول محاسبه شاخص توده بدنی بسیار ساده و روشن است. برای تعیین BMI کافی است وزن‌تان را بر حسب کیلوگرم تقسیم بر مجذور قد بر حسب متر کنید. با این فرمول ساده می‌توانید عدد مشخصی از BMI کشف کنید.

اما درک معنای این عدد، نیازمند مقایسه آن در جدول سن و سال است. با این اقدام می‌توانید میزان اضافه وزن یا کمبود وزن را مشخص کنید. این عدد در سن‌های مختلف باهم متفاوت است و برای سلامتی لازم است تا نسبت به شاخص توده بدنی اهمیت بالایی قائل باشید.

محاسبه BMI یا شاخص توده بدنی
محاسبه BMI یا شاخص توده بدنی

فرمول محاسبه توده چربی بدن

یکی از خطاهایی که افراد در خصوص عدد و رقم نهایی BMI مرتکب می‌شوند، اشتباه گرفتن آن نسبت به ارزیابی حجم چربی خالص در بدن است. بهتر است بدانید که در فرمول BMI یا شاخص توده بدنی امکان بررسی توده چربی در بدن وجود ندارد! چرا که فرمول محاسبه توده چربی بدن اصلا وجود خارجی ندارد! در هیچ محاسبه این‌چنینی نمی‌توان حجم ماهیچه را از چربی جدا کرد یا وزن آن‌ها را تعیین کرد.

به همین دلیل خطای نسبی در محاسبه شاخص توده بدنی وجود دارد که می‌توان از آن چشم پوشی کرد. حجم 1 کیلو گرم چربی با 1 کیلو گرم عضله کاملا متفاوت است و نمی‌تواند شاخص دقیقی برای تناسب اندام باشد. پس شاخص توده بدنی تنها اطلاعات کلی در اختیار شما قرار می‌دهد و نمی‌توان عدد و رقم شاخص توده بدنی را به عنوان حجم چربی درنظر گرفت.

جدول شاخص توده بدنی BMI
جدول شاخص توده بدنی BMI

جدول بی ام آی بر اساس سن

در سایت دکتر وحید قائد امینی متخصص جراحی زیبایی اندام، به دلیل کاربرد بالای عدد BMI خصوصا در مشاوره آنلاین، ابزاری جهت محاسبه قرار گرفته است. شما عزیزان جهت دستیابی به عدد مشخص متناسب با سن و سال‌تان می‌توانید از همین ابزار استفاده کنید و تنها با پر کردن چند فیلد مشخص، عدد BMI دقیقی را مشاهده کنید. از طریق bmi calculator در سایت اقدام کنید. درک عدد شاخص توده بدنی در اقدام برای بسیاری از کارهای زیبایی اندام برایتان کاربرد دارد.

تفسیر عدد BMI را بدانید

عددی که حاصل از فرمول BMI ارائه می‌شود، به تنهایی نشان دهنده چیز خاصی نیست! شما باید با بررسی این عدد و رقم و تفسیر آن تشخیص دهید که در چه بازه‌ای قرار گرفته‌اید و اقدام مناسب چیست. در ادامه به بررسی و تفسیر عدد بی ام آی اشاره می‌کنیم. شاخص توده بدنی با توجه به معیارهایی که در ادامه وجود دارد تفسیر می‌شود.

  • اگر BMI شما کم‌تر از 18/5 باشد، احتمالا با کمبود وزن زیادی مواجه هستید. این بازه چیزی مشابه با سوء تغذیه است و ضرورت تحت نظر بودن یک پزشک متخصص را می‌طلبد. مصرف مواد غذایی مغذی و مکمل‌ها ضروری است.
  • اگر BMI شما بین 18/5 الی 24/9 باشد، با نهایت خوشحالی می‌توانید از داشتن وزن استاندارد لذت ببرید. در این شرایط سالم‌ترین وزن ممکن را دارید.
  • اگر BMI شما بین 25 الی 29/9 باشد، دچار اضافه وزن هستید. این مرحله پیش از مرحله چاقی قرار گرفته است و ریسک بیماری‌ها در آن وجود ندارد. اما عدم توجه به کاهش وزن می‌تواند موجب بروز بیماری‌های مختلف شود.
  • اگر BMI شما بیش از 30 باشد، در مرحله چاقی قرار گرفته‌اید و ریسک ابتلا به بیماری‌هایی مثل فشار خون، دیابت، بیماری‌های قلبی و عروقی در شما بالا است.

کاربرد شاخص توده بدنی یا BMI
کاربرد شاخص توده بدنی یا BMI

کاربرد BMI چیست؟

اطلاع از کاربرد شاخص توده بدنی BMI به شما آگاهی بیشتری در حوزه سلامتی خواهد داد. همه ما در سنین مختلف به سبک تغذیه متفاوتی احتیاج داریم تا سلامت بمانیم. تجمع چربی در بدن نشان دهنده خطا در میزان کالری دریافتی و تغذیه نادرست است. با مشخص کردن BMI یا شاخص توده بدنی در هر سن و سال، شانس اطلاع از میزان اضافه وزن احتمالی را دارا هستید.

به همین دلیل توصیه می‌شود تا در این زمینه بسیار هوشمندانه عمل کنید و BMI خودتان را رصد نمایید. بسیاری از بیماری‌های اکتسابی یا ژنتیکی می‌توانند از طریق پرهیز تغذیه‌ای کنترل شوند یا از بروزشان پیشگیری شود! بیماری‌های قلبی عروقی، بیماری‌هایی مثل دیابت، فشار خون و مشکلات این‌چنینی همگی به دلیل وزن بالا و تجمع چربی بروز می‌کنند یا پیشرفت خطرناکی در بدن خواهند داشت. پس کاربرد شاخص توده بدنی در شناسایی این موارد نیز خودنمایی می‌کند.

کاربرد BMI در عمل‌های لاغری اندام
کاربرد BMI در عمل‌های لاغری اندام

کاربرد BMI در عمل‌های لاغری اندام

تفاوتی ندارد که قصدتان استفاده از جراحی بای پس معده باشد یا ابدمنیوپلاستی یا بالون معده! به هر حال پزشک متخصص شما برای تصمیم گیری نیازمند اطلاع از BMI شما است. به همین دلیل اکثر پزشکان در مشاوره آنلاین یا مراجعه حضوری، جزییاتی در خصوص قد و وزن شما می‌پرسند تا عدد BMI را به دست آورند. از این طریق شانس شما برای استفاده از تکنیک‌های مختلف جراحی زیبایی لاغری  و نتیجه مطلوب یا نامناسب آن تعیین می‌شود.

پزشک طبق این عدد تصمیم می‌گیرد که شما در محدوده مناسبی برای جراحی قرار دارید یا خیر! گاهی توصیه به رژیم غذایی جهت کاهش وزن تا رسیدن به شاخص توده بدنی یا BMI مشخص می‌شود و گاهی نیز، استفاده از تکنیک دیگری برای لاغری توصیه می‌شود.

جدول شاخص توده بدنی با سن
جدول شاخص توده بدنی با سن

درمان BMI بالا چیست؟

عوارض بالا بودن BMI (شاخص توده بدنی) بسیار گسترده است. مرگ و میرهای متعددی در پی بالا بودن BMI صورت می‌گیرد. به همین دلیل لازم است تا نسبت به این موضوع با جدیت کافی عمل کنید و دست به اقدامات موفقیت آمیز بزنید. در ادامه با راه‌کارهای موثر در کاهش شاخص توده بدنی بالا آشنا می‌شوید.

  1. استفاده از جراحی‌های تهاجمی معده برای کاهش حجم غذای دریافتی میتواند شاخص توده بدنی را کاهش دهد
  2. استفاده از تکنیک‌های لاغری غیرتهاجمی مثل لیپو ویزر یا پیکرتراشی با ویزر به خوبی شاخص توده بدنی را بهبود می‌بخشد
  3. رعایت رژیم غذایی سالم خوری با حجم مناسب و کاهش کالری دریافتی
  4. افزایش تحرک و ورزش روزانه به همراه عضله سازی و افزایش سوخت و ساز بدن کاهش وزن را رقم می‌زند که در نهایت شاخص توده بدنی هدف قرار می‌گیرد
  5. اگر احساس می‌کنید دلیل BMI بالای شما پرخوری عصبی است، حتما از روان درمان‌گر کمک بگیرید
  6. خواب کافی به همراه روحیه مناسب و آرامش می‌تواند تاحدی اشتهای شما را کنترل کند و شاخص توده بدنی را مطلوب تر کند

درمان BMI پایین
درمان BMI پایین

درمان BMI پایین چیست؟

به همان میزان که BMI بالا می‌تواند خطرناک باشد، شاخص توده بدنی پایین نیز ریسک بروز مشکلات متعدد را دارا است. به همین دلیل لازم است تا نسبت به درمان BMI پایین اقدام کنید و راهکارهای مناسب برای درمان شاخص توده بدنی پایین را بدانید.

  1. مصرف غذاهای پرکالری و غیرحجیم
  2. استفاده از داروهای مکمل زیر نظر پزشک متخصص
  3. مصرف تمام وعده های غذایی و میان وعده ها با خوراکی‌های پرکالری
  4. رصد افزایش وزن و تغییرات وزنی
  5. رجوع به پزشک متخصص تغذیه و دریافت برنامه غذایی منظم
  6. انجام ورزش‌های روتین جهت حفظ سلامتی و عضله سازی
  7. مصرف نوشیدنی در زمان خوردن غذا را کنار بگذارید
  8. استفاده از غذاهای دارای چربی مفید و پر کربوهیدرات توصیه می‌شود
  9. تعداد وعده های غذایی را افزایش دهید و تک وعده‌ای با حجم بالا نخورید
  10. خوب بخوابید و آرامش‌تان را حفظ کنید

همگی این اقدامات برای داشتن یک زندگی سالم مورد نیاز است، اگر بتوانید شاخص توده بدنی را به خوبی در تعادل نگهدارید، شانس بالایی برای ساختن یک بدن سالم خواهید داشت. توجه به شاخص توده بدنی به بهترین شکل شرایط شما را تغییر خواهد داد.

رژیم غذایی مناسب برای کاهش BMI بدن

برای کاهش شاخص توده بدنی لازم است تا رژیم غذایی مناسبی را در پیش بگیرید. حتی اگر به انجام ابدومینوپلاستی و لیپو ویزر اقدام کنید، باز هم رعایت رژیم غذایی مهم ترین بخش این ماجرا است. به همین دلیل توصیه می شود تا رژیم غذایی مطابق با اصول سلامت را دنبال کنید تا ریسک بروز بیماری های مختلف را کاهش دهید و تناسب اندام را در کنار سلامتی تجربه کنید.

  • غذاهای سرخ کردنی را فراموش کنید.
  • گوشت سفید را جایگزین گوشت قرمز کرده و از ماهی به میزان بیشتری استفاده کنید.
  • مصرف سبزیجات را در اولویت قرار دهید و بخش زیادی از بشقاب غذایی تان را به همین گروه اختصاص دهید.
  • استفاده از کدو و شوید به عنوان ضد کلسترول شناخته می‌شوند و با آن ها شانس زیادی دارید تا چربی سوزی را تجربه کنید.
  • استفاده از غلات سبوس دار مثل نان و حبوبات ممنوع است و باید آن را تا حد امکان کاهش دهید.
  • استفاده از خشکبار و آجیل به میزان کنترل شده می‌تواند در بهبود سبک تغذیه شما موثر عمل کند.

محاسبه BMI به طور دقیق

اگر قصد دارید برای انجام لیپوماتیک یا لیپو ویزر اقدام کنید، قطعا اطلاع از BMI یا همان شاخص توده بدنی برای‌تان ضروری است. به همین دلیل لازم است از طریق لینک زیر اطلاعات‌تان را وارد کنید و منتظر عدد و تفسیر دقیق BMI بمانید. محاسبه بی ام آی عددی نسبی است و نمی‌تواند حجم دقیق چربی بدن شما را اعلام کند. پس صرفا به عنوان یک شاخص نسبی در خصوص آن برداشت کنید.

سوالات متداول با دکتر وحید قائد امینی
سوالات متداول با دکتر وحید قائد امینی

سوالات متداول

آیا شاخص توده بندی کم نشان دهنده سلامت افراد است؟

خیر! ما نمیتوانیم شاخص توده بدنی یا همان BMI را تنها شاخص سنجش در میزان سلامت افراد یا ریسک بروز بیماری ها قرار دهیم. در واقع، طبق تحقیقات انجام شده در جنوب آسیا، افرادی که دارای بی ام آی بالای 23 باشند، در معرض ابتلا به دیابت قرار دارند. اما در دسته بندی این طیف، عدد 23 به عنوان افراد سالم شناخته می‌شود. پس نمی توان به طور قطع در این خصوص نظر داد.

آیا افراد با BMI بالا امکان ابدومینوپلاستی دارند؟

دکتر وحید قائد امینی علاوه بر BMI نسبت به بررسی دقیق وضعیت سلامت جسمانی شما اقدام میکند و در صورت تایید این شرایط، با در نظر داشتن BMI بالا تصمیم گیری می‌کنند که عمل شما انجام شود یا خیر!

آیا فرد با BMI سلامت اما چربی دور شکم می‌تواند از سلامت خود مطمئن باشد؟

خیر! BMI تنها یک تناسب نسبی است که می توان از آن به عنوان یک شاخص یاد کرد. اما افراد دارای چربی احشایی و شکمی تحت هیچ شرایط نمی‌توانند با اطمینان از سلامت خود هیچ اقدامی برای کاهش وزن نداشته باشند.

آیا لیپو ویزر موجب کاهش BMI می‌شود؟

بله، در لیپو ویزر حجم زیادی از چربی بدن شما تخلیه می‌شود تا امکان بهبودی پیدا کنید. اما لازم است بدانید که با تخلیه چربی، لازم است رژیم غذایی مناسب و سالم خوری در پیش بگیرید تا ریسک بازگشت چربی نداشته باشید و چربی های احشایی به مرور دفع شوند. یادتان باشد که با ویزر لیپو و ابدومینوپلاستی و هیچ عمل دیگری نمی توانید چربی احشایی را ازبین ببرید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *